Door Wim Staat

 

NIEUW- EN SINT JOOSLAND – Molen Buiten Verwachting in Nieuw- en Sint Joosland is maandag 9 oktober in de rouwstand* gezet.Dat gebeurde wegens het overlijden van Nel van Leijen, weduwe van  Reggie den Os. Zij zette van 1983 to 2011 als vrijwilliger de wieken in beweging van deze molen.

Nel was een bekende in de molenwereld. Zij werd in 1970 de eerste vrouwelijke beroepsmolenaar in Nederland. Ze werkte van dat jaar tot aan haar verhuizing naar Goes op molen Berkmeer in het Noord-Hollandse Obdam. Het vak zat bij haar in de genen, want diverse familieleden gingen haar voor op molens in Noord-Holland.

In Zeeland pakte Nel enkele jaren later de draad weer op als molenaar in Nieuwland, maar nu als vrijwilliger. De gemeente Middelburg benoemde haar in 1981 tot stadsmolenaar. Zij ging met de molen van Nieuwland draaien, nadat deze van bouwval in de jaren 1982/83 werd hersteld tot maalvaardige molen.

Nel van Leijen was jarenlang bestuurslid van Verening De Zeeuwse Molen en   en behoorde tot de oprichters van de afdeling Zeeland van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Bovendien was ze conservator van de merk- en borduurlappen van Museum De Bevelanden in Goes.

Nel werd in 2011 opgevolgd door Richard van Eenennaam. Zij schreef bij die gelegenheid in de dorpskrant het volgende:

Nieuwlanders! Het was voor mij een bijzonder voorrecht om ruim 28 jaar met “jullie” molen “Buiten Verwachting” te mogen draaien. De eerste kennismaking met de dorpsgenoten betrof de gebroeders Koolaard, van de voormalige maalderij, waarmee ik een aantal keren heb mogen malen met de molen. Vervolgens de heer Jaap Knuijt, geboren in Nieuw- en Sint Joosland, die bij de opening van de molen het gastenboek aanbood. Op de eerste bladzijden in dit gastenboek heeft hij de geschiedenis van de molen geschreven, voorzien van foto’s. Nu is het gastenboek bijna vol. Vol met verhalen van u en de vele bezoekers die in de loop van de tijd de molen hebben bezocht. Van over de gehele wereld zijn ze gekomen.

 

Vreugde maar ook verdriet zijn altijd zichtbaar geweest aan de stand van de molenwieken, maar vaak ook in de persoonlijke gesprekken die ik met vele van u heb mogen hebben.

 

Mijn afscheid van de molen is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Het was voor mij en mijn man een complete verrassing wat er allemaal gebeurde. Allemaal hartelijk dank! Het was “Buiten Verwachting”.

 

En in molenaarskringen is het gebruikelijk de opvolger aan te bevelen en dat doe ik dan ook heel graag. Richard van Eenennaam, is van jongs af aan betrokken geweest bij deze molen en ik wens hem en u toe dat hij, in goede gezondheid, nog heel lang de molenaar van uw molen mag zijn.” Tot zover Nel van Leijen.

*Bij de rouwstand staat de laagste wiek net even voorbij de deur. Dit noemt men de gaande stand. Het is een signaal voor vergankelijkheid en rouw.

 

foto molen in rouwstand is van Jeroen van Dijke