Laurens Joosse overleden

De op 20 november 1936 in Nieuw- en Sint Joosland geboren Laurens Joosse is op 2 september 2020 overleden in zijn woonplaats Wenen. Hij maakte als haute couturier een halve eeuw lang japonnen voor gegoede dames.

Dagblad Trouw publiceerde op 19 oktober een door Marlies Kieft geschreven In Memoriam in de rubriek Naschrift. Laurens was de tiende in een gezin met elf kinderen. Hij viel op omdat hij graag breide of lapjes stof aan elkaar naaide. Wie daar wat van zei kon de wind van voren krijgen van zijn moeder. Ook Laurens zelf kon zich trouwens goed verweren wanneer een leeftijdsgenoot hem bespotte om zijn gedrag.

Het op jonge leeftijd creatief bezig zijn met stof, naald en draad was de opmaat naar een baan bij een kleermaker in Vlissingen. Laurens maakt daar uniformen voor leerlingen van de Zeevaartschool. Hij was daar zo bedreven in dat hij na dertien jaar de status bereikte van meester-kleermaker. Laurens kreeg ook de leiding  van het bedrijf. Intussen kreeg hij interesse in het maken van haute couture. Die term betekent letterlijk `hogere snijkunst`, oftewel het handmatig knippen (of draperen) van stoffen voor unieke, handmatig gemaakte kledingstukken. Laurens trad als coupeur in dienst bij het Haagse modehuis Kühne waar Parijse couture werd gemaakt. Hij kreeg in die tijd omgang met zijn latere partner Niek, met wie hij verhuisde naar Rijswijk.
Na het faillissement van de firma Kühne ging Laurens Joosse op advies van een oude klant zelfstandig werken als coupeur (knipper, kleermaker) voor bemiddelde dames, die hij altijd aanduidde als ‘mijn meisjes’. Hij had in Parijs, waar hij ‘monsieur Josse’werd genoemd, een kleine klantenkring. Daar kon hij   gezien de prijzen van de japonnen (vanaf 7000 euro) goed van bestaan. Mede door zijn charmes kreeg hij toegang tot de grote modeshows. Laurens maakte zijn japonnen van patronen die hij in licentie kocht van ontwerpers die in dienst waren van beroemde huizen als  Dior en Yves Saint Laurent.Laurens Joosse in het programma ‘Senior Stagiar’ van Omroep MAX

Laurens Joosse staakte dit werk na een halve eeuw. Hij zei daarover: ,,Mijn meisjes waren bijna allemaal dood of ze waren te oud om te kopen en ik was zelf ook oud.”

De creatieve Nieuwlander nam in 2017 deel aan het programma ‘Senior Stagiar’ van Omroep MAX. Daarin is te zien hoe hij een poosje in Amsterdam ging werken bij de jonge couturier Edwin Oudshoorn. Laurens nam daar kennis van de nieuwste ontwikkelingen  en bracht op zijn beurt de jongeren de oude kneepjes van het vak bij. Dat leverde prachtige beelden op van een innemende vakman die alom vreugde uitstraalde. Laurens overleed na een ziekbed in de Oostenrijkse hoofdstad en is later in Nederland begraven.

Wie geen abonnee is van Trouw, maar wel van de PZC, de Volkskrant of een ander dagblad van DGP-media kan het verhaal lezen via topics.nl Je hebt dan toegang tot 13 kranten in Nederland en België. Het genoemde tv-programma is te zien via de link https://tvblik.nl/senior-stagiair/laurens-en-carla

Ingezonden door dhr. W. Staat


No Comments Yet.

Leave a comment